Search

Što se stvarno desilo u Roswellu 1947 godine ?

Prva priopćenja američke vojske nakon incidenta govore u prilog teorije o vanzemaljcima, no vojska ih je vrlo brzo demantirala i ustvrdila da se radilo o meteorološkom balonu.

Na 65. godišnjicu navodne nesreće vanzemaljske letjelice u Roswellu u američkoj saveznj državi New Mexico, dugogodišnji agent CIA-e Chase Brandon za medije je izjavio da se to "stvarno dogodilo"

Razne teorije zavjere govore o tome da ne samo da se u Roswellu 1947. srušio unesrećeni NLO, već da su se u njemu nalazila tijela vanzemaljaca na kojima je vojska obavila autopsiju i da su mnoge nove tehnologije koje su nastale u godinama poslije incidenta u Roswellu zapravo temeljene na tehnologijama pronađenima u letjelici.

Brandon sada tvrdi da se svi podaci o Roswellu nalaze u skrivenom sefu u CIA-inom sjedištu u Langleyju u Virginiji.

- U tom sefu je bila jedna kutija koja mi je posebno privukla pozornost. Na njoj je pisala samo jedna riječ: Roswell. Malo sam prokopao po njoj, vratio je na policu i rekao sam sebi, 'Moj Bože, to se doista dogodilo!' – ispričao je Brandon.

Brandon, koji je od svojih 35 godina u CIA-i 25 godina služio kao tajni agent u raznim akcijama u inozemstvu, odlučno pobija tvrdnju da se radilo o meteorološkom balonu.

- Ta letjelica nije bila s ovog svijeta.

O sadržaju kutije je rekao samo da je sadržavala neke "pisane materijale i fotografije" i da više detalja ne misli otkriti. U svakom slučaju, tvrdi da mu je trenutak kad je osobno vidio sadržaj kutije potvrdio sve ono za što je već vjerovao da se zapravo dogodilo i izbrisao mu svaki tračak sumnje.

Prvi dokumenti američke vojske o Roswellu govore u prilog teoriji o vanzemaljcima i vladinom zataškavanju neke vrste kontakta s njima. Npr., prvo priopćenje koje je američka vojska izdala netom nakon što je neka vrsta letjelice pronađena u Roswellu glasilo je:

- Mnoge glasine o letećem disku jučer su se obistinile kad je obavještajni agent 509. Bombarderske skupine Osme zračne eskadrile zračne baze u Roswellu imao sreću pronaći i preuzeti disk.

No svega 24 sata poslije tog priopćenja izdano je novo, u kojem je vojska demantirala svoju prvotnu izjavu i ustvrdila da se radilo o meteorološkom balonu koji se srušio na obližnji ranč. U to su vrijeme i javnost i mediji gotovo bespogovorno prihvatili ovo drugo objašnjenje.

FBI je na webu omogućio pristup tisućama dosjea koji se tiču Roswella, a jedan od njih je memorandum koji je specijalni agent Guy Hottel poslao ravnatelju FBI-a. Naslov mu je 'Leteći tanjuri', a u njemu Hottel piše da su ne jedan nego tri leteća tanjura pronađena u New Mexicu.

Prema njegovom izvješću, letjelice su bile kružne, s ispupčenjima u sredini, i promjera otprilike 15 metara.

- U svakoj su bila tri tijela ljudskog oblika, ali visine svega 90-ak centimetara. Bila su obučena u nekakvu metalnu tkaninu izuzetno fine teksture. Sva su tijela bila zamotana u nešto nalik skafandere kakve nose testni piloti i piloti koji upravljaju letjelicama pri velikim brzinama da ne izgube svijest zbog sile ubrzanja.

22 views0 comments