Search

E-cigarete opasnije za srce od običnih cigareta

Kada su se 2007. godine tek pojavile na tržištu, slovile su kao sigurna zamjena za obične cigarete.Naravno, radi se o elektroničkim ili e-cigaretama.Međutim nakon što su objavljene nove studije, stručnjaci sve češće upozoravaju da e-cigarete nipošto nisu zdravija alternativa za one klasične - čak su i opasnije!To je važno istaknuti jer su one postale ultimativni trend, koji su, nažalost, prigrlili i adolescenti.Nova istraživanja, naime, pokazala su da e-cigarete ugrožavaju zdravlje srca i pluća čak i više nego one obične.

Mnogi pušenje cigareta uglavnom povezuju s rakom pluća, ali je puno veći broj pušača umire od srčanih oboljenja koja nastaju kao posljedica pušenja.

Upravo zato upozorenja o štetnosti e-cigareta za zdravlje srca treba shvatiti jako ozbiljno.

Štetne tvari u e-cigaretama

Elektroničke ili e-cigarete, popularno zvane „pućkalice“ ili „parilice“, uređaji su na baterije koji zagrijavaju tekućinu što se pretvara u aerosol.

Poznato je da ta para što je one stvaraju sadrži i otrovne kemikalije, poput formaldehida, koji se dovodi u vezu s karcinomom, te akrolein, koji iritira kožu i oči.Osim nikotina, u e-cigaretama nalaze se i razni aditivi i čestice, koje pušač može udahnuti duboko u pluća, kao i diacetil, koji se dovodi u vezu s opasnom plućnom bolesti.E-cigarete sadrže čak i teške metale, kao što su nikal, kositar i olovo.

Nažalost, o punom sastavu e-cigareta zapravo i ne znamo mnogo s obzirom na to da postoji više od 460 brendova s više od 7700 različitih okusa.


Nova studija tvrdi: e-cigarete opasnije su za srce od običnih

Nova studija otkrila je da korištenje e-cigareta usporava protok krvi prema srcu.

U studiju je bilo uključeno 19 pušača u dobi od 24 do 32 godine.

Mjeren im je protok krvi prema srcu neposredno prije i poslije pušenja običnih ili e-cigareta, dok su se sudionici odmarali, kao i poslije izvođenja vježbi s handgripom (stiskačem za šaku), čime se simulira fiziološki stres.

I dok je kod pušača običnih cigareta protok krvi nakon inhalacije bio malo bolji nego poslije vježbe, kod korisnika e-cigareta protok krvi prema srcu bio je slab cijelo vrijeme.

Dakle, pušenje e-cigareta dovodi do koronarne vaskularne disfunkcije čak i dok se korisnik odmara.

Druga studija pokazala je da e-cigarete imaju veći negativni učinak od običnih na razine kolesterola, triglicerida i glukoze.

Kod osoba koje puše e-cigarete primijećene su više razine takozvanog lošeg kolesterola.


Nepoznate tvari u e-cigaretama

„E-cigarete loše su za pluća i srce ne samo zbog nikotina što ga sadrže nego i zbog cijelog niza nepoznatih tvari prisutnih u njihovoj pari“, kaže dr. Florian Rader, specijalist za srce i direktor osanđeleškog medicinskog instituta Cedars-Sinai.

Istraživanja su pokazala i da je kod korisnika e-cigareta rizik od srčanog udara veći za 55 posto u odnosu na nepušače, a imaju i 30 posto veći rizik od moždanog udara te 10 posto veći rizik od koronarne bolesti srca. Korisnici e-cigareta skloniji su i emocionalnom stresu i depresiji.Dr. Rader kaže da bi ovo mogao biti „samo vrh ledenog brijega“. Zasad je potvrđeno da ove cigarete ugrožavaju zdravlje srca i pluća, no kako one utječu na ostale organe, još uvijek se ne zna.

Potrebno je provesti dodatna istraživanja.


Niz smrtnih slučajeva u SAD-u


Koliko je novi pušački trend opasan, potvrđuju i smrtni slučajevi koji su se dogodili u Americi.

U SAD-u je, naime, nedavno umrlo 26 osoba nakon što su zbog pušenja e-cigareta zaradile ozbiljnu plućnu infekciju.

Otkriveno je da je okidač za tu opasnu bolest bio acetat vitamina C ili tokoferil acetat, aditiv što ga sadrže e-cigarete.

Također, nedavno je i jedan zdravi 16-godišnjak u Velikoj Britaniji skoro preminuo uslijed teške alergijske reakcije uzrokovane pušenjem e-cigareta.

Stoga, ako ste i vi (ili vaš adolescent) među korisnicima e-cigareta, dvaput promislite prije no što „zapalite“ još jednu.


IZVOR:https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/e-cigarete-opasne

22 views0 comments