Search

Šta su Lucidni snovi i kako da ih naučite kontrolisati...?

Lucidni snovi su oni snovi kada je osoba svjesna da sanja, čega obično postaje svjesna kada sanja neku nemoguću ili nevjerojatnu pojavu, ili bez ikakvog jasnog razloga jednostavno shvati da sanja.U takvim snovima moguće je biti lucidan i imati malo kontrole nad sadržajem snova i obratno, imati mnogo kontrole bez čiste svjesnosti da sanjamo. Ako smo lucidni i imamo dobru kontrolu, onda možemo birati neku aktivnost koja je moguća samo u snovima, postići ono što u budnom stanju ne bismo nikada mogli ostvariti. Iako se takvi snovi tokom života spontano događaju, moguće ih je posebnim metodama i vježbama (pisanje dnevnika snova isl.) potaknuti, te isto tako i pojačati stanje lucidnosti i time dobiti veću kontrolu nad vlastitim lucidnim snovima.


Kako da naučite kontrolisati lucidne snove?


Faza 1 – Sjećanje sna

Prvi korak može biti težak i frustirajući za mnoge ‘lucidne početnike’. Nije se uvijek lako sjetiti svog sna jer oni često dolaze u fragmentima koji nemaju nikakvog smisla. Ipak, morate zapamtiti da je ovo jedan od najvažnijih koraka u vježbi kontrole snova. Vrlo je jednostavno, ako se ne sjećate svojih snova kako onda možete očekivati ​​da kontrolišete šta se u njima događa?


Faza 2 – Bilježenje sna

Prije nego što odete na spavanje, pored kreveta ostavite olovku i bilježnicu / rokovnik / svesku. Ovo će biti vaš dnevnik snova. Kada se probudite, odmah zapišite sve i jedan detalj kojeg se možete sjetiti. Šta se dogodilo u snu? Kako ste se osjećali u snu? Gdje se to dogodilo? Je li san u boji? Možete li se sjetiti bilo kojeg zvuka?


Faza 3 – Ponavljanje

Neka vam zapisivanje snova postane navika. Na početku će biti teško sjetiti se svih detalja, ali već nakon sedam dana ovakve prakse moći ćete se mnogo lakše sjetiti svojih snova.


Faza 4 – MILD Tehnika

Četvrta faza je spremna za eksperimente. Postoji nekoliko načina da kontrolišete snove, a počinjemo sa Stephen Labergeovom tehnikom za izazivanje lucidnih snova.Postavite alarm da vas probudi četir i pol, šest, ili sedam i pol sati nakon što ste zaspali.Kada vas alarm probudi pokušajte zapamtiti san što je bolje moguće.Kada ste zapamtili sve što ste mogli, vratite se na spavanje zamišljajući da se u prethodnom snu.Ne brinite ako vam se ‘nasumične’ misli počnu motati po glavi, ili ako ne uspijete iz prvih par pokušaja. Nakon nekoliko vježbi vi ćete utonuti u san, te konačno doživiti iskustvo ‘lucidnih snova’.


Faza 5 – WBTB Tehnika

Prema nekim tvrdnjama, ovo je najuspješnija tehnika.Postavite alarm da vas probudi pet sati nakon što zaspete.Kada vas probudi, ostanite budni sat vremena, razmišljajući o prethodnom snu.Ponovo zaspite koristeći MILD tehniku.     4 views0 comments

Recent Posts

See All