Search

Možda najčudnija relikvija na svijetu..Stonehenge ?


Stonehenge je građevina iz neolitika i brončanog doba, smještena u okolini Amensburya u Engleskom okrugu Wiltshire, otprilike 13 km sjeverozapadno od Salisburya. Prethistorijski spomenik u jugozapadnoj Engleskoj koji datira od 3000 godina prije krista tzv kameno doba. Spomenik je danas u ruševnom stanju, a nije poznato kojoj je svrsi Stonehenge služio, no smatra se u obredne ili vjerske svrhe.


U 17. stoljeću engleski sakupljač starina John Aubrey izložio je teoriju da je to druidski hram. Druga je pretpostavka da su sami Rimljani sagradili spomenik. Obje su pretpostavke osporene u 20. stoljeću kada je dokazano da je Stonehenge sagrađen 2000 godina prije dolaska Druida i Rimljana na to područje. Danas se smatra da su neolitski narodi britanskih otoka započeli gradnju Stonehengea prije 5000 godina (službena nauka).


Stonehenge je najvažnija prapovijesna građevina u Europi. Izgleda kao da je neka rasa divova pokušala sagraditi hram od masivnih kamenih blokova i nikada nije dovršila posao.

Arheolozi sada smatraju da dosta znaju o ovom misterioznom spomeniku. Najranije ovdje izgrađene konstrukcije potječu iz razdoblja od mlđeg kamenog doba do rano brončanog doba, dok se glavna građevina datira u razdoblju između ranog i kasnog brončanog doba. Sastoji se od četiri koncentrična kruga kamenja. Najveći vanjski krug ima promjer oko 30 metara, ali iza njega postoji prstenast nasip, a još dalje je kržni jarak promjera oko 102 metra. Spomenik je djelomično obnovljen 1958., kad je nekoliko srušenih kamenih blokova i pripadajućih poprečnih greda vraćeno u prvobitni položaj. Stonehenge je sustavno profaniran u rimska vremena i njegov današnji izgled uvelike je onakav kakav je bio nakon tog oskvrnuća. Pronađeni su dokazi o mnogo složenijoj strukturi nego što je ona koju danas vidio.


Uprkos pristupu savremenoj tehnologiji sve sto mozemo reci o ovome misterioznom kamenju su nagadanja arheologa i mnoge teorije koje nisu potvrdene da li je ovo bio hram prahistorijskih ljudi ili je imao mnogo vecu ulogu u zivotu svih nas vrijeme ce reci.


7 views0 comments