Search

Zašto je meditacija dobra za naše zdravlje?

Moderno doba osim brojnih tehnoloških prednosti sa sobom nosi i brojne negativne posljedice koje na svojoj koži počinjemo osjećati tek s godinama. Najveći čovjekov neprijatelj zasigurno je stres koji može uzrokovati brojne psihosomatske tegobe. Međutim, u borbi protiv nakupljenog stresa može vam pomoći meditacija...Meditacija je odlična tehnika kojom ćete naučiti kako kontrolirati svoj um i biti u harmoniji sa samim sobom. Ipak, to nije njezina jedina prednost. U današnje vrijeme kad se svakodnevno suočavamo s raznim stresnim situacijama sve veći broj ljudi svoj mir traži u meditaciji. Trenutno je meditacija gotovo jednako popularna kao i detoks sokovi, a to sve ukazuje na veliki nemir koji se taloži u nama i koji je potrebno na neki način kanalizirati.

Nađete li se u nekom londonskom cafe baru u kojem se poslužuje isključivo organska kava i sokovi, moglo bi vam se dogoditi da vas potpuni stranac koji, baš kao i vi, pijucka svoju šalicu organske kave, upita nešto poput: "Jeste li već skinuli aplikaciju Headspace?" ili "Koju knjigu Eckharta Tollea trenutno čitate?", što vas ne bi trebalo nimalo iznenaditi na ovakvome mjestu.

Osim subjektivnih doživljaja i stavova o učinku meditacije na organizam, postoje i znanstveno dokazive činjenice o dobrobiti ove drevne tehnike:


1. Sreća


Meditacija uzrokuje intenzivne pozitivne misli i emocije, pomažući tijelu da se očisti od nakupljenog stresa, depresije i anksioznosti. Što više meditirate, to se manje nervirate jer meditacijom prekidamo određene živčane putove. To znači da naše tijelo znatno slabije reagira na stresne podražaje koji se aktiviraju u medijalnom prefrontalnom korteksu, odnosno području mozga koji sudjeluje u donošenju odluka i regulaciju emotivnih stanja pa se u trenucima straha i rastrojenosti možemo lakše pribrati i reagirati razumno i suvislo.  


2. Zdravlje

Pokazalo se da učestala meditacija povećava proizvodnju antitijela u organizmu, poboljšava imunološki sustav, ublažava bol, a pomaže i smanjiti upale na staničnoj razini. Istraživanje Herberta Bensona pokazalo je i da snižava pojavu glavobolje za 35 %.


3. Samokontrola


Meditacija nas uči upravljati svojim emocijama i na taj način pomaže tijelu da se suoči sa štetnim navikama i opasnim ovisnostima koje proizlaze iz nedostatka samokontrole. U nedavnom istraživanju znanstvenici sa sveučilišta Yale došli su do zaključka da se kod ispitanika koji su sudjelovali u projektu učenja tehnike samokontrole i kontrole pažnje koje je trajalo četiri tjedna tjedno smanjila potreba za cigaretom do 90 %, dok je čak 35 % ispitanika u potpunosti prestalo pušiti. 


4. Mozak


Meditacija sprečava starenje mozga i poboljšava memorijske sposobnosti zahvaljujući povećanju debljine kore mozga u hipokampusu za vrijeme meditacije. Također, u mozgu se povećava količina sive tvari što rezultira pozitivnijim emocijama, boljoj koncentraciji i stabilnijim emocionalnim stanjem. 


5. Produktivnost


Dobrobiti meditacije javljaju se već nakon nekoliko meditacijskih sesija i to u vidu bolje koncentracije, razvijaju se sposobnosti obavljanja više zadataka odjednom, stimuliraju se kreativne vještine, a vaš se um otvara za neke nove oblike razmišljanja. Istraživanje uglednog časopisa Psychological Science pokazalo je da svega dva tjedna prakticiranja meditacije poboljšava koncentraciju i memorijske funkcije, istovremeno uklanjajući smetnje u pažnji za vrijeme testiranja.  


6. Društveni život


Meditacija vam omogućuje da se osjećate uravnoteženo i stabilno, uči vas empatiji, što rezultira boljim međuljudskim odnosima i kvalitetnijem društvenom životu. Istraživanje američkog zavoda za javno zdravstvo pokazalo je da meditacija povećava oslobađanje endorfina i na taj način povisuje razinu sreće i osjećaj samopoštovanja, a istraživanja uglednog američkog doktora koji se bavi temom meditacije i njezina utjecaja na organizam, dr. Madhava Goyala pokazala su da meditacija smanjuje 10-20 % simptoma depresije, što otprilike odgovara utjecaju antidepresiva kod slične populacije.

7 views0 comments